Maramuresul Istoric

Maramuresul Istoric

sâmbătă, 28 aprilie 2012

Bucatarie Traditionala

paineimage007
image004..
Dacă ajungi în casa moroşanului, nu te lasă să pleci neomenit,
Dacă ajungi în casa moroşanului, nu te lasă să pleci neomenit, batăr (măcar) cu nişte slană (slănină) şi pită (pâine). Pe mesele îmbelşugate se aşază curechi umpluţi (sarmale), şi brânză, cârnaţ, şi pancove (gogoşi), şi scoverze (clătite) cu groştior (smântână), şi câte şi mai câte bunătaţi proaspete, făcute numai din produsele proprii.
In casele maramureşene, mămăliga (coleşa) cunoaşte cele mai felurite ipostaze. Poate să ţină şi in loc de pâine. Apoi se face mămăligă pe pături, se fac chiftele de mămăligă şi, deşi pare a fi un soi de bizarerie culinară, mămăliga cu ligtari (dulceaţă) e o delicatesă. Balmoşul e specialitatea ciobanilor, dar nu e nevoie să urci până la stână ca să guşti din el. O să ţi-l gătească şi o gospodină cum ştie ea mai bine.
Există felurite obiceiuri legate de bucate. De pildă, în Sâmbăta de Paşte, în Maramureş se face Pasca, o paine făcută cu branză din 7 chifle adunate împreună într-o tepşă (tava rotunda). Pasca trebuie făcută de o femeie văduvă, iar pe fiecare chiflă se pune o pecete cu pechetariul(o ştampilă din lemn în formă de cruce cu însemne greceşti). După ce se sfinţeşte Pasca în ziua de Paşte, timp de trei zile se manâncă pe stomacul gol înainte de mancare.
Toate astea nu s-ar duce bine pe gât, dacă nu iei un deţ (înghiţitură, duşcă)de horincă (ţuică). Horinca, o licoare a Maramureşului! Producerea ei este un adevărat ritual de artă domestică. Bărbaţii de-aici se ţin mândri că nicăieri în ţară nu afla horincă mai bună ca-n satele moroşene. Se cunosc şi diverse probe, teste care să aducă mărturia calităţii ei. Dacă freci în palme un strop de horincă, ea trebuie să capete un miros aparte, precum cel al mierii. Apoi, după ce e turnată în pahare, face un guler de mărgeluţe. Care trebe să ţină cât ai zice un Tatăl Nostru. Maramureşenii sunt buni credincioşi, să nu uităm asta. Şi cu cât sunt mărgeluţele astea mai dese şi mai multe, cu atât e horinca mai bună.
Un sfat binevenit: la o degustare, ţineţi un pahar de apă prin preajmă, ca să vă stingă focul din gâtlej.
Vă invităm să călcaţi pragul maramureşenilor, la pensiunile turistice din zonă, unde o să găsiţi o varietate de bucate tradiţionale, făcute numai din produse naturale şi din grădina proprie. Vă garantăm că nu o să regretaţi, şi suntem convinşi că o să reveniti cu următoarea ocazie, pentru că gazdele care vă cazează la pensiunile nu o să vă lase să plecaţi cu una cu două, şi o să vă pună de merinde pe drum, să nu vă prindă foamea pe drum.
Nu degeaba se spune “Vii ca turist, şi pleci ca prieten” pentru ca maramureşenii sunt oameni prietenoşi şi omenoşi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu